cropped-duvidas-sobre-rpa-1080x675.jpg

RPA

 

RPA-oplossingen, of Robotic Process Automation, worden steeds vaker gebruikt om processen te versnellen, fouten te minimaliseren, integraties te vergemakkelijken en zelfs organisatiestructuren om te zetten in bedrijven van alle soorten en sectoren.

Het doel van dit artikel is om de belangrijkste vragen over RPA op te  helderen en om te laten zien hoe RPA van invloed is op organisaties. Hiervoor zal leggen we uit wat RPA is, hoe het werkt en waar de technologie al wordt toegepast.

Onderstaande beschrijft de belangrijkste voordelen van RPA voor organisaties in verschillende sectoren en geeft een overzicht van de technologie, rekening houdend met de huidige status en de trends en verwachtingen voor de toekomst.

images.jpeg

Maar wat is RPA?

RPA is een afkorting voor Robotic Process Automation, dat wil zeggen automatisering van processen door middel van robots, maar we willen graag zeggen dat het hebben van een RPA in uw bedrijf is als een digitale werker, een technologisch hulpmiddel dat een gebruiker simuleert. of medewerker bij repetitieve activiteiten.

In de praktijk wordt de term gebruikt om een ​​hele categorie oplossingen te beschrijven die in staat zijn om onderdelen of complete workflows te automatiseren, de tijd die wordt geïnvesteerd in repetitief en bureaucratisch werk te minimaliseren en fouten tot nul terug te brengen.

Hierdoor kunnen mensen zich concentreren op meer strategische activiteiten binnen de organisatie, bijvoorbeeld door de klantenservice te verbeteren in plaats van tijd te besteden aan bureaucratische activiteiten.

Naast het gemak van integratie met verschillende soorten systemen: ERP's, legacysystemen, overheidssystemen, mainframe / terminal, windows, web, enz.. Zelfs als de systemen geen enkel type API of services beschikbaar hebben.

zetvolinoprpa.jpeg

Hoe werkt een RPA-oplossing?

Een van de verschillen van RPA met andere tools voor procesautomatisering is de veelzijdigheid ervan. Dit type technologie werkt samen met andere software en bestanden via een gemeenschappelijke gebruikersinterface, dezelfde als die wordt gebruikt door een menselijke gebruiker.

Dit betekent dat elk type systeem dat door echte gebruikers wordt bediend, op de een of andere manier kan worden geautomatiseerd met een RPA. Met IBM RPA is het mogelijk dat gebruikers zelf hun robots kunnen maken, zodat deze een deel van het werk zelf kunnen doen. 

De veelzijdigheid van RPA is dus heel groot, aangezien het niet nodig is om systemen te integreren via API's - die niet altijd beschikbaar zijn - of om nieuwe systemen te ontwikkelen.

Daarnaast zijn er nog geavanceerdere oplossingen die RPA combineren met kunstmatige intelligentie, chatbots, natuurlijke taal, IVR en zelfs captcha en reCaptcha solver, om deze klus nog gemakkelijker te maken.

documentautomation.jpeg

Waar kan RPA worden toegepast?

De veelzijdigheid van RPA is enorm. Omdat het dezelfde interface gebruikt als de gebruiker om te werken, kan in  principe elk type software die door mensen wordt gebruikt, worden bediend door een robot .

In specifieke situaties zal automatisering van RPA natuurlijk effectiever en interessanter zijn, vooral in situaties waarin herhaling constant is, er een duidelijk proces is, of als je een speciale en dure integratie nodig hebt.

Wat zijn voordelen van IBM RPA?

Het eerste en duidelijkste voordeel van RPA voor een bedrijf is het maximaliseren van de productiviteit zonder de noodzaak om de kosten met het team evenredig te verhogen voor hetzelfde type taak. Daarom kan het gebruik van dit type tool de oplossing zijn om kosten te kunnen verlagen zonder de operatie in gevaar te brengen. ​

Een ander voordeel is de vermindering van menselijke fouten. Een RPA-bot maakt geen fout tenzij er iets fout is ontworpen in de workflow, de machine wordt immers nooit moe of afgeleid. Om dezelfde redenen is  de kwaliteitsnorm van wat de robot uitvoert lineair en constant, wat standaardisatie garandeert. 

Ten slotte is de kosteneffectiviteit van RPA veel beter dan die van andere automatiserings-oplossingen, aangezien er geen wijzigingen nodig zijn aan de software die al door het team wordt gebruikt, of zelfs het gespecialiseerde technische werk van applicatie-integratie. ​

robots.jpeg

Hoe kunt u RPA implementeren in uw organisatie?

De implementatie van RPA in organisatie is aanzienlijk eenvoudiger en goedkoper dan die van andere soorten technologische tools. ​

De eerste stap hier is om een ​​eerste proces te kiezen dat het potentieel heeft om door RPA te worden geautomatiseerd.  

In deze eerste fase zullen taken worden geïdentificeerd die stressvol en repetitief zijn, evenals verantwoordelijk–heden waarin menselijke onnauwkeurigheid een risico voor succes is.

Naast de kwalitatieve analyse op basis van deze sessie met de business, is het ook interessant om kwantitatieve gegevens zoals het optreden van fouten en tijdsbesteding aan taken te evalueren. 

En voordat de RPA-bot daadwerkelijk aan het werk gaat, wordt deze getest en de prestaties van het systeem op de proef gesteld, terwijl het team kennis maakt met en getraind wordt in het gebruik van de de Robot. 

Ten slotte, als de RPA eenmaal is geïmplementeerd, wordt aanbevolen om de resultaten van de tool te meten en deze te vergelijken met eerdere cijfers om een ​​duidelijk beeld te krijgen van de productiviteitswinst en de vermindering van de kosten in het bedrijf. ​

download.jpeg

Waarom is het belangrijk om de support van een gespecialiseerd bedrijf zoals Novadoc te krijgen?

Ondanks de relatief eenvoudige bruikbaarheid is IBM RPA een geavanceerde technologische tool en in zekere zin een noviteit in veel bedrijven.

Om de implementatie goed te doen, is het verstandig om de ondersteuning te hebben van een gespecialiseerd team dat twijfels wegneemt en problemen oplost die zich bij het gebruik ervan kunnen voordoen. ​

NOVADOC is IBM Partner en graag bereid uw organisatie te ondersteunen bij de implementatie en het beheer van IBM RPA.

robot_heart.jpeg
Volgens adviesbureau Gartner zal in 2022
85% van 's werelds grootste organisaties automatisering met RPA hebben ingevoerd.